Δημήτρης Κάσσαρης Άρθρα

"Τα ξέφωτα του κόσμου"

ksefota oo2"Τα ξέφωτα του κόσμου" Δημήτρης Κάσσαρης
Το να βρίσκεσαι ανάμεσα σε παιδιά, να τους διαβάζεις το καινούριο βιβλίο σου, να τους λες ιστορίες και πραματάκια για τον κόσμο, να σου λένε κι αυτά, να συζητάς μαζί τους, είναι αναζωογόνηση. Ρουφάς οξυγόνο, μικραίνεις κι εσύ, ελαφραίνεις. Μικραίνεις τον θεόρατο κόσμο που όσο πάει μεγαλώνει η σκιά του πολεμώντας τον άλλον "τον κόσμο τον μικρό το μέγα".
Όμως, εχθές το απόγευμα το μήνυμα του χειμωνόσπιτου για άλλη μια φορά ζέστανε τις καρδιές μικρών και μεγάλων, με το κέφι που δημιουργούν οι ήρωες του παραμυθιού μέσα από την θεατρική αφήγηση και τα τραγούδια. Μαζί με τον συνθέτη Νίκο Ξανθούλη, που έντυσε και συνόδεψε όλα αυτά στο πιάνο. Με την ίδια την εκδότρια Κέλυ Ιωαννίδου και την Βασιλική Τζόκα, που με την θετική τους παρουσία συμπαρίστανται σε κάθε μου παρουσίαση.

Διαβάστε περισσότερα: "Τα ξέφωτα του κόσμου"

"Γιατί το γράψατε;"


grapsate 001"Γιατί το γράψατε;" Μια εκδρομή στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου-2 ΑΠΡ.2015
Σήμερα αφωνία... εχθές δύο σχολεία και ένα Πνευματικό κέντρο στη Σαλαμίνα, μια εκδρομή με μια ηλιόλουστη παρέα, μαζί με τους φίλους μου Νίκο Ξανθούλη, Λίλα Μουτσοπούλου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Κέλλυ Ιωαννίδου, Βασιλική και συνερ-γάτες, και με τους ήρωες του "Χειμωνόσπιτου" να μπαινοβγαίνουν από τις σελίδες, να μας βγάζουν τη γλώσσα και να μας κλείνουν πονηρά το μάτι. Γεμάτος από την ευαιξία αυτής της τρελοπαρέας και από το "μαζί" του βιβλίου μου, που το κάναμε τόσο καλά ο καθένας στο πόστο του, με τη χαρά της μουσικο-θεατρικο-συγγραφικής συνεργασίας μας. Τους ευχαριστώ για τη φιλία και για τον επαγγελματισμό τους σε κάθε παρουσίαση του "Χειμωνόσπιτου" μου όπως και τους εκδότες, την εκδότρια, την διορθώτρια τους συνεργάτες που με τιμούν με την παρουσία τους μέσα από τα τρίσβαθα της καρδιά μου!

Διαβάστε περισσότερα: "Γιατί το γράψατε;"

Στη Διαπασών

Ο Δημήτρης Κάσσαρης γράφει και παρουσιάζει το βιβλίο "Στη διαπασών", του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου, εκδ.Καστανιώτης.


diapasonΟ συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, με γλώσσα άμεση, εισχωρεί στον δύσκολο κόσμο του ψυχισμού των εφήβων, κυρίως εκείνων που δεν ευνοήθηκαν από την τύχη να μεγαλώνουν μέσα στην προστατευτική φωλιά μιας συνηθισμένης αστικής οικογένειας. Όπως διαβάζουμε στο αυτί του βιβλίου, που κυκλοφόρησε το 2009 στη σειρά «Γέφυρες, λογοτεχνία για νέους» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, προτρέπει τα παιδιά και τους νέους να έχουν κριτική ματιά απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο έφηβος Θανάσης, οργισμένος με όλους και με όλα, παθιασμένος και εγκαταλειμμένος, μισός άνθρωπος από την έλλειψη μιας βάσης, όπως η οικογένεια και το πατρικό χέρι να τον στέργει, μεγαλώνει με μια αδύναμη και άβουλη μάννα, μοδίστρα, που αγωνίζεται για να τους συντηρήσει μαζί με τα μικρότερα αδέρφια του και έναν αλκοολικό, άξεστο πατριό... «Σηκώνομαι και πάω στην κουζίνα να φτιάξω το φραπέ μου, προσπαθώντας να αποφύγω τον Τάκη. Το θέαμα και μόνο ενός άπλυτου, τσιμπλιάρη, φωνακλά χοντρού είναι η χειρότερη εικόνα που θα μπορούσα να έχω για το πρωί της Κυριακής.»

Διαβάστε περισσότερα: Στη Διαπασών

Ταχυδρόμος "Συστατική επιστολή"

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
"Συστατική επιστολή"
Βαρύτονος στην Εθνική Λυρική σκηνή, συγγραφέας βιβλίων για νέους και της ποιητικής συλλογής ΑΛΛΙΩΣ, (Μάιος 2012,Γαβριηλίδης) και καθηγητής μουσικής στη μέση εκπαίδευση.
                                  Δημήτρης Κάσσαρης
Η αγάπη μου να ψάξω, να μελετήσω και να καλλιεργήσω το όργανό μου, με οδήγησε σε μακροχρόνια σπουδή και στην πρώτη ακρόαση στη Εθνική Λυρική Σκηνή. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπω στη Λυρική, παρά την άψογη κατάρτιση και προετοιμασία μου. Παραιτήθηκα από τη μέση εκπαίδευση και από τότε εργάζομαι στο θέατρο. Δεν σταματάω να ασκούμαι στο τραγούδι, όπως και στην κολύμβηση που αγαπώ από μικρός.

Διαβάστε περισσότερα: Ταχυδρόμος "Συστατική επιστολή"

Πόσο Ερευνητής είσαι; του Δημ.Κάσσαρη, για τους "Ερευνητές", εφημ.Καθημερινή

Καθημερινή
                                         Πόσο Ερευνητής είσαι ;

Η έρευνα, η αναζήτηση, έχουν τις ρίζες τους βαθιά στο δέντρο της περιέργειας. Οι καρποί, τα αποτελέσματα, βγαίνουν κάποτε, ολάνθιστα στα φορτωμένα κλαριά της γνώσης. Ο Αϊνστάιν έλεγε: "Δεν έχω ιδιαίτερα ταλέντα. Απλώς είμαι εξαιρετικά περίεργος". Υπήρξε άραγε άνθρωπος που σήκωσε τα μάτια του στ' αστέρια και δεν αναρωτήθηκε για την ύπαρξη ζωής οποιασδήποτε μορφής σε κάποιον άλλον πλανήτη; Υπήρξε άνθρωπος που δεν συγκλονίστηκε όταν πρωτοέμαθε ότι η ακτινοβολία των ουράνιων σωμάτων φτάνει ως εμάς σαν ένα φως από το παρελθόν;

Διαβάστε περισσότερα: Πόσο Ερευνητής είσαι; του Δημ.Κάσσαρη, για τους "Ερευνητές", εφημ.Καθημερινή

Παρουσίαση Ποιητικής συλλογής, "ΑΛΛΙΩΣ", Δημήτρη Κάσσαρη

 alios mΠριν σας διαβάσω ορισμένα ποιήματα να ευχαριστήσω κι εσάς, που με τιμάτε με την παρουσία σας σε αυτή την πρώτη παρουσίαση του ΑΛΛΙΩΣ, όπου οι ανησυχίες μου κατατέθηκαν και συγκεντρώθηκαν μέσα σε ένα μικρό καλαίσθητο βιβλίο και φιλοδοξούν να φτάσουν να χαϊδέψουν τις χορδές της καρδιάς σας.

Πολλά απ’αυτά τα ποιήματα ξεκίνησαν ως απλές ημερολογιακές σημειώσεις, ταξιδιωτικές εντυπώσεις,υπαρξιακές σκέψεις, ή απλά ως στίχοι τραγουδιών...

Διαβάστε περισσότερα: Παρουσίαση Ποιητικής συλλογής, "ΑΛΛΙΩΣ", Δημήτρη Κάσσαρη

Ε.Ρ.Τ - Μαύρο στον Πολιτισμό

DSC 3807Ε.Ρ.Τ - Μαύρο στον Πολιτισμό
από Δημήτρης Κάσσαρης  Δημοσιευμένο στο Ιντερνετ και στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

Περιμένοντας την κρίσιμη μέρα, την συνάντηση της Δευτέρας... Εχθές, 14/6, όλες οι Ελληνικές Ορχήστρες και Χορωδίες, ξετύλιξαν μεγαλειώδεις μουσικές του ρεπερτορίου τους. Απολαμβάνοντας τους συναδέλφους μου τραγουδιστές, χορωδούς, μουσικούς, να βάζουν ψυχούλα στην κάθε μουσική και ποιητική φράση, τα δάκρυα των φίλων μου χορωδών στον Εθνικό ύμνο, οι ορχήστρες να εναλλάσονται στο ιστορικό στούντιο C, η ανατριχίλα, η συγκίνηση, το δάκρυ, ήταν εκεί, μαζί με τον κόσμο εντός και εκτός του ραδιομεγάρου, με τις διαφορετικές ποικίλες μουσικές, τα ζευγάρια που χόρευαν στο "άρωμα γυναίκας" , τα ερωτευμένα νέα παιδιά στο γρασίδι, αλλά και ο Παλμός μιας ενωτικής σύναξης για το κοινό καλό.

Ήταν εκεί και ο Μάνος Χατζιδάκης, από μια γωνιά και σήμερα 15 Ιουνίου, ημέρα του φευγιού του, τον προσκάλεσα να κάνει τον κόπο νάρθει και την Κυριακή που θα τραγουδήσω κι εγώ...-"Μα εγώ δεν έφυγα ποτέ από εδώ, νάσαι σίγουγος πως θα σ'ακούσω αγαπητέ Δημήτρη...

Διαβάστε περισσότερα: Ε.Ρ.Τ - Μαύρο στον Πολιτισμό

Γιατί γράφεις;

photo dimitris kassarisΈνα γιατί συντρέχει με τις σημαντικές πράξεις της ζωής μας όπως το γιατί διαβάζω, γιατί αθλούμαι, γιατί σκέφτομαι, γιατί επιλέγω μια συγκεκριμένη στάση ζωής. Στο γιατί της συγγραφής η αιτιολόγηση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως το βαθύτερο αίτιον πιστεύω ότι αναβλύζει από την ίδια κοίτη, εκείνη που έχει κοινή συνισταμένη το υποσυνείδητο. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε σεντούκια γεμάτα από εικόνες συνδυασμένες με πρόσωπα και τόπους, συγγραφείς και βιβλία, ήχους και παραστάσεις, πράγματα που συνοδεύουν παιδιόθεν την σημερινή αρματωσιά μας και έχουν καθορίσει και διαμορφώσει τη σκέψη, τον τρόπο και την παρουσία μας στη σημερινή πραγματικότητα.
Καθώς ωριμάζουμε ωριμάζει μαζί ο τρόπος σκέψης, η πολιτική μας συνείδηση, η προσωπική μας θέση και φιλοσοφία, η ψυχολογική μας υπόσταση, το ποιητικό ύφος, αν βέβαια υπάρχουν και σε πιο βαθμό μεγάλο ή μικρό, ή καθόλου, αλλά γενικά μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα όποια στοιχεία αποτελούν τη δέση μας. Η επεξεργασία του θέματος, το ταξίδι, εκείνο που βγαίνει τελικά από μια συγγραφική προσπάθεια, είναι πιστεύω και η απάντηση του συγγραφέα στο γιατί γράφει. Όταν ρωτήθηκε ο μεγάλος μας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος γιατί κάνει σινεμά απάντησε, «για μένα, για τους φίλους μου, για να νικήσω τον χρόνο».

Διαβάστε περισσότερα: Γιατί γράφεις;

porn Porn