Δημήτρης Κάσσαρης:Συνέντευξη στο Πολιτιστικό περιοδικό Fractal, Ιαν.2017

Δημήτρης Κάσσαρης. Συνέντευξη στην Έλενα Νταβλαμάνου
«Το Χειμωνόσπιτο» είναι ένα έργο τέχνης. Αυτό το μεγάλο σε σχήμα βιβλίο, με την καλαίσθητη εικονογράφηση που σε παρασύρει στο εσωτερικό του και το γεμάτο αξίες και νοήματα περιεχόμενό του, δεν πρόκειται για ένα απλό παραμύθι.  Συνδυάζει τη φαντασία με τον πεζό και τον έμμετρο λόγο, τη μουσική και το τραγούδι, μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων και εικόνων. Είναι μοναδικό στο είδος του, όπως μοναδικός είναι και ο πολυτάλαντος δημιουργός του, ο συγγραφέας – ποιητής – συνθέτης – τραγουδιστής Δημήτρης Κάσσαρης.

-Ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθείτε με τη συγγραφή, κύριε Κάσσαρη;

Πολλές και ποικίλες οι αφορμές. Η αγάπη μου από μικρός για την κλασσική λογοτεχνία, η ενασχόληση μου με τον στίχο και την ποίηση και παράλληλα η μουσική. Οι μουσικές σπουδές, το τραγούδι κλασσικό και σύγχρονο, η κλασσική κιθάρα, η τραγουδοποιία, και κάποιοι δάσκαλοι που είχα την τύχη να συναντήσω είτε ζωντανά,  είτε μελετώντας το έργο τους. Όλα αυτά μαζί με μια ανεξάντλητη και δημιουργική φαντασία σμίλεψαν τον καλλιτέχνη και συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

-Περιγράψτε μας το «Χειμωνόσπιτο», αυτό το σπίτι που έχει τις πόρτες και τα παράθυρα ορθάνοιχτα. Τι το διαφορετικό έχει που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα σπίτια;

Είναι ένα σπίτι που δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στη φύση, ένα σπίτι χωρίς ιδιοκτήτες όπου τα στοιχεία της φύσης και της μουσικής τραγουδούν, “Είμαι το Σι ο αέρας μιας χειμωνιάτικης μέρας, μιας συναχωμένης Δευτέρας” και “Καλησπέρα Φα Σολ με παλτό και κασκόλ” και “Είμαι το Λα της βροχής μια σταγόνα ουρανού στην αυλόπορτα της γης” κλπ. Επίσης τα αντικείμενα του σπιτιού, η πόρτα, το τραπέζι, το τζάκι, η καμινάδα και άλλα έχουν φωνή σε μια αρμονική συνύπαρξη ειρήνης και αγάπης σε έναν ιδανικό τόπο γύρω από το χειμωνόσπιτο. Όλα αυτά μέχρι την ορμητική εισβολή ενός παμπόνηρου τύπου από τον κόσμο της κακόβουλης τεχνολογίας που αντιπαθεί τα παραμύθια και ετοιμάζεται να τα ξεριζώσει όλα και να τα εξαφανίσει για να υψώσει έναν δικό του ψυχρό και αδυσώπητο κόσμο.

Στη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού νικητής βγαίνει ο καλός και εκείνος που έχει θάρρος και αγωνίζεται για να υπερπηδήσει τις δυσκολίες της ζωής.

-Το βιβλίο σας συνοδεύεται από ένα cd  που περιλαμβάνει τα τραγούδια της ιστορίας. Μιλήστε μας γι’ αυτό καθώς και για τη σχέση σας με τη μουσική γενικότερα.

Ένα χαρούμενο και ζεστό σπίτι, στην καρδιά του χειμώνα όπου τα πράγματα και η φύση προσωποποιούνται και ζωντανεύουν μέσα από το παιχνίδι των λέξεων και μέσα από τις εικόνες και τα τραγούδια. Παρ’ όλο που το θέμα του δεν είναι χριστουγεννιάτικο “Tο χειμωνόσπιτο” κάλλιστα μπορεί να είναι ένα υπέροχο δώρο για τις γιορτές. Περιλαμβάνει ένθετο CD με αφήγηση και με τραγούδια.

Ένα καλαίσθητο βιβλίο για ηλικίες από 4 ετών και πάνω αλλά το χαίρονται πολύ και οι μεγάλοι κάθε ηλικίας. Από τις πάντα άψογες εκδόσεις Καλέντη.  Ευφάνταστα εικονογραφημένο από τον Βασ. Παπατσαρούχα και μελοποιημένο από τον συνθέτη και μουσικό της Λυρικής Σκηνής, Νίκο Ξανθούλη. Παίζει ένα μικρό μουσικό σύνολο από σολίστες μουσικούς και τα τραγούδια παρά την κλασσικότροπη ενορχήστωση είναι σε απλή μορφή τραγουδιού για παιδιά. Όλα αυτά πλαισιώνονται όμορφα από την σκηνοθετημένη αφήγηση που έχει κάνει η ηθοποιός Λίλα Μουτσοπούλου. Το βιβλίο έχει ήδη αγαπηθεί από τα παιδιά και τους γονείς και συνεχίζει την πορεία του με παρουσιάσεις σε σχολεία, βιβλιοπωλεία και Δημοτικές Βιβλιοθήκες όπου με καλούν.

Όσο για τη σχέση μου με τη μουσική έχει να κάνει με την εργασία μου ως βαρύτονος στην Εθνική Λυρική Σκηνή ύστερα από σπουδές θεωρητικών, κλασσική κιθάρα και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού με άριστα παμψηφεί. Παράλληλα με την ενασχόλησή μου με τη σύνθεση παιδικών τραγουδιών, την μελοποίηση ποιημάτων και γενικότερα με το ελληνικό τραγούδι.

-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε μέσα από την ιστορία σας;

Το «χειμωνόσπιτο» παρά τον τίτλο του είναι για όλες τις εποχές του χρόνου όπως και οι αληθινές αξίες της ζωής είναι παντός καιρού και περιέχονται σε αυτό. «Το χειμωνόσπιτο» είναι ένα σύμβολο ένας τόπος αγνότητας όπου δεν υπάρχει ίχνος βίας, τοποθετημένο μακριά και έξω από την διαφθορά, το ψέμα, την εκμετάλλευση και τόσα άλλα που συμβαίνουν μπροστά μας και μπροστά στα μάτια των παιδιών. Μέσα από τους διαλόγους των ηρώων της φύσης και τους στίχους μου που μελοποίησε ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, προβάλλεται η πολύτιμη αξία της φύσης που δυστυχώς ο άνθρωπος δεν εκτιμά, δεν σέβεται και δεν προσέχει όσο θα έπρεπε. Ο άνθρωπος δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, αλλά αποτελεί  ένα μικρό μέρος του οικοσυστήματος όπως όλα τα όντα του πλανήτη.

-Γιατί επιλέξατε την παιδική λογοτεχνία;

Μου αρέσει να γράφω παιδικά βιβλία για να επικοινωνώ με τα παιδιά που είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και φαντασίας. Πηγή αισιοδοξίας και κινητήρια δύναμη. Απευθύνομαι στο παιδικό κοινό αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία με βασικά υλικά την γνώση και τις αξίες της ζωής. Ακόμη, γιατί το κοινό των παιδιών είναι εκείνο που ο καλλιτέχνης- συγγραφέας ζυγίζει και μετράει το όποιο δημιούργημά του. Τα παιδιά ή θα σε ανταμείψουν με όλη την αγάπη και την λιακάδα της αλήθειας τους ή θα σε περιβάλλουν με χασμουρητά και βαρεμάρα. Ενδιάμεσο δήθεν και ψεύτικο δεν έχει. Κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν έτυχε να το βιώσω.

-Πώς λειτουργείτε όταν γράφετε για παιδιά; Ξαναγυρνάτε συνειδητά στην παιδική σας φύση;

Εκτός του ότι λατρεύω τα παιδιά και γνωρίζω την εφηβική δύσκολη ηλικία, λειτουργώ ως εμψυχωτής όπως κάθε συγγραφέας οφείλει όταν απευθύνεται σε παιδιά και σε εφήβους. Αυτή την αγάπη την νιώθω όταν επιστρέφεται, είναι αμοιβαία. Το αν ξαναγυρνώ στην παιδική μου φύση όταν γράφω δεν το έχω σκεφθεί. Απλώς γράφω και μπορεί να καταλήξει να βγει κάτι για μεγάλους. Το θέμα “παιδί-συγγραφέας” όμως δεν απαντιέται έτσι απλά σε μια φράση.  Ίσως μια άλλη βαθύτερη απάντηση κρύβεται στο ότι μέσα σε κάθε συγγραφέα που γράφει, τραγουδάει, και δημιουργεί για τα παιδιά, εξακολουθεί να υπάρχει το εσωτερικό παιδί που δεν μεγάλωσε εντελώς.

-Ποια είναι τα απαραίτητα υλικά μιας παιδικής ιστορίας;

Η φαντασία είναι απαραίτητη γενικά στη συγγραφή, όταν μάλιστα πρόκειται για παραμύθι επιβάλλεται να βγάλεις τα σοβαρά γυαλιά σου και το ρολόι, να αδειάσεις από κάθε βάρος για να μπορέσεις να πετάξεις παρέα με ένα σύννεφο. Για όλα αυτά τα ωραία όμως χρειάζεται οργάνωση μεθοδικότητα δηλαδή δουλειά. Αλλιώς θα βγει άλλη μία σούπα μέσα στις τόσες που κυκλοφορούν. Εδώ βέβαια να προσθέσω ότι από την άλλη έχουμε πολύ καλούς παραμυθάδες δασκάλους που διδάσκουν την τέχνη της δημιουργικής γραφής και πολύ καλές και προσεγμένες εκδόσεις βιβλίων που κυκλοφορούν.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια;

Ένα νέο παραμύθι, ένα μυθιστόρημα για μεγάλους και μία νέα συλλογή ποιημάτων για παιδιά. Επίσης, το ανέβασμα του χειμωνόσπιτου σε Θεατρική Σκηνή, διασκευασμένο και ανεπτυγμένο για μουσικο-θεατρική παράσταση. Μέσα στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε πάντα ελπίζω...

-Μια ευχή για τους μικρούς σας αναγνώστες.

Την ίδια ευχή που δίνω συνήθως που είναι για μικρούς και για μεγάλους: Αρμονία, Υγεία, Ηρεμία και Χαρά, στα Χειμωνόσπιτα όλου του κόσμου. Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

porn Porn